söndag, april 22, 2007

Fallna Gripar och Blåa Änglar





I svensk media dominerades torsdagen och fredagen av haveriet av en JAS 39C vid Vidsel. Rubrikerna och responsen till dessa följde samma mall som tidigare:

Rubriker: ”JAS kraschar igen”, ”Nytt bakslag för JAS”, ”Tredje olyckan med JAS på kort tid”, ”Ny kris för miljardprojektet JAS”

Respons från kunniga, på forum och debattsidor: ”Det heter G-r-i-p-e-n, JAS är en jävla förkortning inget namn”, ”Gripen är väldigt bra, den har havererat väldigt få gånger jämfört med F-16 och J 29 Tunnan”, ”Det heter G-r-i-p-e-n”, ”Dumma, inkompetenta media”, ”Detta hör till vardagen”, ”G-R-I-P-E-N inte JAS”

Är det inte dags att komma in i matchen och inse att problemet ligger på ett annat plan(!) ?.

70-90% av all information om försvarets verksamhet som når media är av negativ art. Är det inte negativ information så är det oftast……ingenting. Det man inte matas med information om vet man inget om, eller för den delen bryr sig om. Då är det oerhört lätt att när något mindre positivt sker inom försvarsmakten, som är en stor utgiftspost för samhället, så blir det svarta rubriker. Detta läser folket, till skillnad från mil.se som uppdateras lika ofta som Malmö hockey vinner SM-guld och är lika lustig som Kristina Lugn.

Finns inte intresset av att förmedla sitt budskap om sin egna verksamhet är det bara att godta att det budskapet kommer förmedlas av andra, endera baserat på okunskap eller egna motiv såsom till exempel politiskt ställningstagande.

Har fått höra detta från vitt skilda delar av FM: ”Förstår inte varför ingen förklarar vad vi gör och att vi faktiskt är bra på det. Det händer absolut ingenting på vår hemsida och i övrigt är vi aldrig med i någon tidning”

Detta är illa nog vad gäller att nå ut till skattebetalarna, men det som kanske på kort sikt är mer illavarslande är politikernas kompetens inom området. När de som sitter på beslutspost över FM:s resurser inte har en aning om den ”gröna” verksamheten är det illa. Har själv diskuterat med medlemmar av försvarsutskottet och fått frågor som fått mig att fundera en hel del. Detta är människor som jobbar med försvarsfrågor och som gör resor genom riket till olika förband och om de ligger på en låg kunskapsnivå, var ligger då resterande riksdag?

Jag tycker det därför inte är särskilt förvånande att om man söker på diverse bloggar finner:

http://unseened.wordpress.com/2007/04/20/dags-att-skrota-jas/

http://www.rabulist.se/?p=761

http://blogg.aftonbladet.se/10052/perma/364827/

http://stationsvakt.blogspot.com/2007/04/kan-de-inte-lsa-instruktionerna.html


Politiskt vinklade bloggar:

http://fotolasse.se/index.php/samhalle/sanningen-om-jas-haveriet.htm

http://www.jinge.se/index.php/natur/forbannade-jas.htm

Här finns det allt från kommentarer på flykten, utan större baktanke eller insats till ”sik”-kommentarer och direkt politiska ställningstaganden där verkligheten omformats till en för personligt bruk mer passande variant. Med ”sik” menar jag Stolt InKompetens, där man trots snudd på total okunskap om området med stort självförtroende för fram ett mycket detaljerat budskap om området.

Endera så förklarar man för befolkningen om sin verksamhet och utrustning, eller så överlåter man det åt andra och tar de konsekvenser som följer. Tycker dock då att det nog skall gnällas mindre om minskade budgetramar…






Tyvärr gick det sämre för The Opposing Solo (# 6) i The Blue Angels LCDR Kevin J ”Kojack” Davis, som omkom när hans F/A-18 havererade vid en flygshow vid MCAS Beaufort igår. Jag har alltid varit ett stort fan av The Blues och det gör alltid ont när någon som gör allt för att ge något fantastiskt till publiken går bort.

För att vända detta till något positivt så kommer här en länk där ett gäng mycket dedikerade simulatorpiloter gör en full kopia av Blues display under 2006. Detta ger en fantastisk inblick i detta mycket vackra program, som inte är möjligt att filma i verkliga livet.

En av de vackraste manövrar jag känner till är en fast punkt i är den brytning som kommer cirka 13:30 in i filmen. Det är något mycket speciellt med riktiga stridsflygplan i uppvisningsförband. Filmen finner ni här:






Som avslutning och en återknytning till Gripenhaveriet så finns det andra bloggar med en annan...lite mer personlig approch till händelsen:






Den senare har även några intessanta kommentarer...


2 Comments:

At 22 april, 2007 22:37, Anonymous Anonym said...

Detta informationsproblem är påtagligt. För oss i flygvapnet är flygdagar ett sätt att visa upp oss och föra ut ett budskap, men det blir ingen direkt dialog med "arbetsgivaren".

 
At 23 april, 2007 10:35, Anonymous Anonym said...

Fast alla verksamhetsfält lider av samma problem - när media vaknar upp och rapporterar om något så kan man ge sig den på att det är de negativa nyheterna dom nappar på. Det må gälla försvaret, sjukvården, Vetlanda socialkontor eller vad som helst. Goda nyheter är sällan *bra nyheter*, ur ett journalistiskt perspektiv.

 

Skicka en kommentar

<< Home